Αρχική / Υπηρεσίες / Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης

 

• Τι είναι τα Ενεργειακά Πιστοποιητικά και πότε χρειάζονται

• Διαδικασία έκδοσης Ενεργειακού Πιστοποιητικού - Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

 

Δείτε ΕΔΩ επίσης πληροφορίες για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον.

 

•  Τι είναι τα ενεργειακά πιστοποιητικά και πότε χρειάζονται

 

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) ή "Ενεργειακό Πιστοποιητικό" όπως αποκαλείται πιο συχνά, πιστοποιεί την ενεργειακή κατηγορία ενός κτιρίου, συγκρίνοντας την ετήσια ενεργειακή κατανάλωση του σε θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό χρήσης, φωτισμό και αερισμό, με την κατανάλωση που έχει ένα ομοίου μεγέθους και θέσεως κτίριο το οποίο όμως είναι "ενεργειακά ιδανικό" δηλαδή έχει πολύ καλή μόνωση και σύγχρονες μηχανολογικές εγκατάστασεις.

Αναλόγως την διαφορά στην κατανάλωση μεταξύ των δύο, το κτίριο κατατάσσεται σε μία Κατηγορία Ενεργειακής Απόδοσης (Α+, Α, Β+, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η).

Το Π.Ε.Α. περιλαμβάνει και σενάρια ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου με τα οποία μειώνονται οι ενεργειακές καταναλώσεις και τα οποία μπορεί να εφαρμόσει ο ιδιοκτήτης εάν το επιθυμεί.

Απαιτείται σε :

α) Νέα και ριζικά ανακαινισμένα κτίρια (δηλαδή κτίρια κατασκευασμένα μετά το 2010) με το πέρας της κατασκευής τους.

β) Όλες τις μεταβιβάσεις και τις μισθώσεις ακινήτων.

Δεν απαιτείται Π.Ε.Α σε ανανέωση υφιστάμενης μίσθωσης. Επίσης δεν απαιτείται Π.Ε.Α. για χώρους βιομηχανίας, βιοτεχνίας, εργαστηρίου, αποθήκης, στάθμευσης αυτοκινήτων, πρατήρια υγρών καυσίμων.

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης έχει ισχύ 10 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης του και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσες φορές ζητηθεί στο διάστημα αυτό σε πώληση ή ενοικίαση εκτός και εάν το κτίριο υποστεί ριζική ανακαίνιση.

Η Ενεργειακή Επιθεώρηση εκτελείται μόνο από πιστοποιημένο Ενεργειακό Επιθεωρητή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το γραφείο μας διαθέτει  άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή Γ' Τάξεως που καλύπτει όλα τα κτίρια.

 

 

•  Διαδικασία έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού - Δικαιολογητικά

 

1) Γίνεται επίσκεψη στον χώρο και μέτρηση των αρχιτεκτονικών δεδομένων (διαστάσεις τοίχων, κουφωμάτων, στεγάστρων, σκιάσεων από γειτονικά κτίρια κ.τ.λ.) και των μηχανολογικών συστημάτων (συστήματα θέρμανσης, κλιματιστικά, λεβητοστάσιο, ηλιακός θερμοσίφωνας κ.τ.λ.).

Συνίσταται ο ιδιοκτήτης να έχει στην κατοχή του τα ακόλουθα δικαιολογητικά :

• Συμβόλαιο ώστε να γίνει επιβεβαίωση του εμβαδού του χώρου και της ονομασίας του από τον τίτλο ιδιοκτησίας του ( π.χ. Διαμέρισμα Β2, εμβαδού 56,00 τ.μ. ). Καλό είναι τα τ.μ. και η ονομασία του χώρου να είναι βάσει συμβολαίου έτσι ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα σε μελλοντική πώληση του ακινήτου οπότε και θα χρησιμοποιηθεί το ίδιο Π.Ε.Α. .

Δήλωση του ακινήτου στο Κτηματολόγιο (αριθμός ΚΑΕΚ ή αποδεικτικό υποβολής δήλωσης ν.2308/95).

•  Εάν η θέρμανση είναι μέσω κεντρικού λέβητα, ένα πρόσφατο φύλλο ελέγχου λέβητα το οποίο συνήθως το έχει ο διαχειριστής ή η εταιρεία που αναλαμβάνει τα κοινόχρηστα.

•  Για νέα κτίρια (μετά το 1981) προαιρετικά και προς όφελος της ενεργειακής κατάταξης του χώρου καλό είναι να αναζητείται η μελέτη θερμομόνωσης από την πολεοδομία.

•  Σε κτίρια που υφίστανται μετά το 1983 απαιτείται να καταχωρηθεί ο αριθμός της οικοδομικής Άδειας.

• Εάν υπάρχουν τακτοποιήσεις χώρων με ν.3843/10 ή 4014/11 χρειάζεται ο αριθμός πρωτοκόλλου.

Όσο πιο πολλά στοιχεία διαθέτει και όσο πιο πολύ χρόνο θέλει να αφιερώσει ο ιδιοκτήτης για την συγκέντρωση τους τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα του Π.Ε.Α. .

2) Με τις μετρήσεις στο ακίνητο γίνεται ο υπολογισμός της ενεργειακής κατάταξης του κτιρίου με ειδικό πρόγραμμα Η/Υ, αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για έγκριση και παίρνει τον μοναδικό κωδικό ασφαλείας. Το Π.Ε.Α. εκτυπώνεται από εμάς και παραδίδεται στον πελάτη.

Η μέση διάρκεια για την έκδοση του Π.Ε.Α. είναι 1 με 2  ημέρες.

Τεχνικό Γραφείο Μηχανικών Κουτάντζη, Ωρωπού 38 & Ορφανίδου, Γαλάτσι - Αθήνα , Τ.Κ. 11146, τηλ/fax: (+30) 210 29 15 955